La 5 ani de la lansarea pensiilor private facultative (Pilonul III) şi la 4 ani de la debutul celor pensiilor private obligatorii (Pilonul II), activele cumulate ale fondurilor de pensii private de pe cei doi piloni au ajuns la 1,8 miliarde euro. Vezi cât din această sumă de datorează valorii adăugate de adminitratori.
Deşi mai nou, cu patru ani vechime, Pilonul II are o pondere covârşitoare în totalul pensiilor private, prin faptul că în acest caz vorbim de obligativitate. În prezent, activele celor nouă fonduri de pensii de pe Pilonul II au ajuns la 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro).
În ceea ce priveşte performanţa înregistrată de la debut şi până în prezent, cele nouă fonduri au înregistrat un randament mediu anual de 12%, potrivit Asocieţiei pentru Pensiile Administrate Privvat din România (APAPR), depăşind cu mult inflaţia anuală medie din această perioadă.
Această performanţă remarcabilă, cea mai bună dintre toate ţările din Europa care au implementat Pilonul II, s-a datorat atât comisioanelor plafonate prin lege la niveluri mai joase decât în celelalte ţări, cât şi pe fondul lansării după prăbuşirea bursei de la Bucureşti, fapt care a limitat expunerea fondurilor de pensii faţă de piaţa de acţiuni.
În vreme ce contribuţiile brute ale participanţilor (5,63 milioane de persoane) au cumulat 6,45 miliarde lei, câştigurile nete din investiţii s-au ridicat la 1,05 miliarde lei. Cu alte cuvinte, 14% din sumele aflate acum în conturile de pensii ale celor 5,63 milioane de participanţi la Pilonul II se datorează valorii adăugate de administratori.
În ceea ce priveşte Pilonul III, lansat cu un an mai devreme, activele celor 11 fonduri de pensii au ajuns în prezent la 495 milioane lei (112 milioane euro). Numărul participanţilor la pensiile facultative se situează la 271.000.
Pe fondul unor comisioane ceva mai mari, dar necesare