Suntem un popor "cu greutate": 44% dintre femei și 58% dintre bărbați sunt supraponderali sau obezi conform celor mai recente statistici. Medicii susțin că aceste procente îngrijorătoare nu sunt doar consecința lipsei de autocontrol (în sensul că mâncăm în disperare). Obezitatea, spun ei, este, de fapt, o boală. Suntem un popor "cu greutate": 44% dintre femei și 58% dintre bărbați sunt supraponderali sau obezi conform celor mai recente statistici. Medicii susțin că aceste procente îngrijorătoare nu sunt doar consecința lipsei de autocontrol (în sensul că mâncăm în disperare). Obezitatea, spun ei, este, de fapt, o boală.
Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalității (ceilalți factori sunt subalimentaţia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară şi hipertensiunea). Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoză hepatică nonalcoolică; totodată, ea sporește riscul de infarct miocardic și de cancer și explică apariția tulburărilor de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi.
* Obezitatea este pandemică şi afectează atât adulţii, cât şi bătrânii,tinerii şi chiar copiii. În România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, după cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sănătate Publică. Evoluţia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabilă, aceştia devenind, în proporţie de aproximativ 80%, adolescenţi şi, ulterior, adulţi obezi. În lipsa unor măsuri eficiente, vom avea o generaţie de tineri mai puțin sănătoşi, cu speranţă de viaţă mai mică decât cea a părinților lor - atenționează lumea medicală.
* Obezitatea are nevoie, ca orice altă boală, de tratame