România este unul dintre puţinele statele membre care beneficiază de o creştere a alocării bugetare în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), cel puţin pentru plăţile directe, iar pentru următoarea perioadă bugetară 2014-2020 este vorba de un plus de trei miliarde de euro, a declarat, luni, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă privind Politica Agricolă Comună.
'România este unul dintre puţinele state membre care beneficiază de creştere a alocării bugetare prin Politica Agricolă Comună, cel puţin pentru plăţile directe. Aceştia sunt bani care ajung direct către agricultori, direct în economie şi pot contribui la creşterea bunăstării mediului rural din România', a precizat Cioloş. În opinia comisarului european, această creştere se realizează printr-o renegociere a plăţilor directe, limitată de posibilitatea bugetară cât şi de posibilităţile şi contextul politic.
'Este prima dată când discutăm de reforma PAC în acelaşi timp cu discuţiile pe buget. Prin această propunere de realocare bugetară, Comisia Europeană a dorit să facă dovada de realism politic, mergând în direcţia posibilităţilor care există, recunoscând totodată că apropierea nivelului de plăţi între diferite state este un proces care trebuie să continue. Decizia finală se va lua în Consiliul European şi în Parlament şi va fi în funcţie de decizia privind bugetul final al UE şi al PAC', a subliniat comisarul Dacian Cioloş. Acesta a adăugat că, din această perspectivă a PAC şi a bugetului, este important ca România să îşi realizeze prioritizările strategice.
'Este important ca România să îşi realizeze prioritizările strategice din această perspectivă a PAC şi a bugetului, precum şi alianţele specifice în negocierile pe buget, pentru a-şi echilibra obiective politice pe diferitele politici comunitare', a adăugat comisarul european. 2