România a procedat bine rezistând presiunilor Moscovei împotriva instalării unui scut antirachetă al NATO în vecinătatea sa. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.
Fostul ministru al Apărării consideră că este firesc ca Bucureştiul să insiste că securitatea României şi a aliaţilor nu poate fi negociată cu nimeni, nici măcar cu Rusia. "Ce-ar fi putut să facă România, fiind membră a NATO? S-ar fi putut opune şi să facă lucrul acesta în speranţa că o ţară din afara NATO o va trata mai bine şi-n felul acesta să îşi strice relaţiile în interiorul Alianţei? Mi se pare că am fi pus carul înaintea cailor… România nu avea altceva de făcut decât să meargă cu o decizie pe care Alianţa a luat-o în ansamblul ei şi şi-a însuşit-o încă de la summit-ul din 2008 de la Bucureşti. Plus că astfel suntem, ca să zicem aşa, în situaţia de a le face un serviciu celoralţi aliaţi, datorită situaţiei poziţionării noastre geografice. Deci, nu văd ce ar fi putut face România şi-n orice caz motivaţia nu mi se pare logică: adică noi să mergem împotriva Alianţei doar de dragul de a nu supăra Rusia, care oricum se supără, fiindcă aşa vrea ea", a declarat Ioan Mircea Paşcu.
La summit-ul de la Chicago, NATO a decis lansarea primei etape a scutului antirachetă. Prezent la reuniune, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "România respinge orice soluţie prin care un terţ din afara NATO ar putea să ridice probleme de legitimitate sau să pună condiţii" legate de implementarea scutului antirachetă. Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Lea Berzuc, despre scutul antirachetă
România a procedat bine rezistând presiunilor Moscovei împotriva instalării unui scut antirachetă al NATO în vecinătatea sa. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.
Fostul ministru al Apărării consideră că este firesc ca Bucureştiul să insiste că securitatea României şi a a