Liderii europeni par hotărâţi să oblige Grecia să joace după cum cântă ei, insistând, pe de o parte, că vor ca statul elen să rămână în zona euro, dar că acest lucru va fi imposibil dacă Atena nu-şi respectă angajamentele de austeritate, caz în care rămâne fără finanţare, iar pe de alta "şoptind" presei că Europa pregăteşte planuri pentru "Grexit".
Cele mai multe opinii înclină spre aceste două alternative, rămânerea Greciei în zona euro, cu respectarea promisiunilor, sau excluderea ei, ceea ce ar avea consecinţe devastatoare pentru greci şi Europa în general, sau cel puţin de neimaginat. Există însă şi al treilea scenariu, al rămânerii statului elen în zona euro, dar privat, în parte sau total, de finanţarea externă.
Ce ar însemna "Grexitul"
Ieşirea Greciei din zona euro ar aduce, pe termen scurt, haos, cu efecte brutale atât în Grecia, cât şi în economia mondială, problemele pornind de la sarcina aproape imposibilă de a pune în circulaţie suficient de rapid noua monedă grecească şi ajungând până la pagubele catastrofale provocate sistemului financiar, se arată într-o analiză a Thomson Reuters. Statul elen nu şi-ar putea satisface necesarul de import de alimente şi energie, comerţul de zi cu zi ar fi redus la barter, iar guvernul nu şi-ar mai putea plăti salariaţii. Totul pentru că faptul se va consuma atât de rapid încât noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.
"Ar fi haos. Băncile s-ar prăbuşi şi ar trebui naţionalizate. Nu ai mai putea plăti decât în cupoane. Există o singură presă în toată Grecia, la un muzeu din Atena, şi nu mai funcţionează", explică Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.
Scenariile sumbre proiectează imagini cu controale stricte la graniţe pentru a se preveni ieşirea capitalului din ţară. Cele mai recente exemple, Argentina şi Rusia, şi-au văzut mon