Liderul principalei forţe a Opoziţiei, Tomislav Nikolici, care a fost ales duminică preşedinte al Serbiei, este un fost ultranaţionalist, care fără să abandoneze retorica populistă, s-a reorientat complet, propovăduind integrarea europeană.
Cunoscut ca "groparul", după ce s-a aflat la conducerea unui cimitir din Kragujevac (centru), Nikolici îşi ia în sfârşit revanşa împotriva preşedintelui în exerciţiu, Boris Tadici, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2008.
Suspectat că nu a fost sincer în privinţa orientării sale proeuropene, Nikolici a ţinut imediat să dea asigurări în acest sens. "Serbia îşi va menţine calea europeană (...). Acest scrutin nu a fost despre cine va conduce Serbia către Uniunea Europeană (UE), ci despre cine va soluţiona problemele economice" ale unei ţări aflate în criză, a declarat el.
După ce a fost, timp de mai mulţi ani, braţul drept al ultranaţionalistului Vojislav Seselj, în cadrul Partidului Radical Sârb (SRS), Nikolici şi-a fondat în 2008 propria formaţiune, Partidul Sârb al Progresului (SNS). El este cunoscut pentru declaraţiile directe. În cursul unei intervenţii în Parlament, acesta a declarat că Serbia ar face mai bine să fie "o provincie rusă", decât să adere la UE. Între timp, el şi-a schimbat discursul, afirmând că UE este importantă pentru relansarea economiei sârbe.
Linia de care nu trece rămâne însă independenţa Kosovo, proclamată în 2008, pe care Serbia refuză să o recunoască. Nikolici şi-a nuanţat, totuşi, retorica faţă de Kosovo, admiţând că este logic să negocieze cu autorităţile kosovare asupra statutului acestui teritoriu. Un demagog nonşalant, potrivit criticilor săi, el a obţinut capital electoral pe seama nemulţumirii compatrioţilor săi, afectaţi de situaţia economică degradată, pentru care dă vina pe puterea în exerciţiu. Analiştii se îndoiesc de capacitatea sa de a-şi re