De Ziua Libertatii Fiscale, i-am invitat la aceeasi masa pe cei mai puternici consultanti fiscali si economisti pentru a dezbate in cadrul Intalnirilor Wall-Street.ro temele "fierbinti" din fiscalitate, precum taxa pe fast-food sau supraimpozitarea petrolistilor.
Ziua Libertatii Fiscale este un eveniment organizat de Centrul de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard", Societatea pentru Libertate Individuala si Centrul Independent de Studii in Economie si Drept.
"Noi calculam ziua libertatii fiscale printr-un indicator foarte simplu, respectiv ponderea cheltuielilor publice in PIB. Am ales aceasta zi pentru a da un semnal de alarma. Avem nevoie sa spunem oamenilor ca statul a cheltuit 37,7% din productia natiunii. Raportat la anul calendaristic, asta inseamna ca 138 de zile am muncit pentru stat", a spus economistul Bogdan Glavan (foto), presedintele Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard".
Din acest motiv, 18 mai este Ziua Libertatii Fiscale pentru contribuabilii din Romania.
"Trebuie sa ajungem sa sarbatorim ziua libertatii fiscale cat mai devreme. Data ideala ar fi 1 ianuarie. Economistul Milton Friedman spunea urmatorul lucru: daca ai scazut taxele si ai castigat mai multi bani la buget, inseamna ca nu le-ai redus suficient", a completat Glavan.
El este pesimist in ceea ce priveste sansele ca Romania sa scape de o inasprire a fiscalitatii in 2013, avand in vedere ca "situatia este destul de neagra in Europa".
De asemenea, Glavan apreciaza ca, indiferent de motivul pentru care am ajuns in aceasta situatie, important este sa vedem cum vom iesi de aici. "Iesirea va fi foarte dura. Aceasta ajustare necesara a statului in toata Europa se poate face prin mai multe metode: prin cresterea fiscalitatii, prin reducerea cheltuielilor publice sau prin inflatie", a spus Glavan, in cadrul Intalnirilor Wall-Str