Statele Unite ale Americii au convenit sa vanda drone de supraveghere neinarmate, catre marina irakiana, ca parte a unui efort de a ajuta la protejarea exporturilor de petrol ale tarii, in mijlocul tensiunilor tot mai mari din Golful Persic, dar si pentru a intari relatiile dintre cele doua tari.
"Ei inteleg importanta misiunii de a proteja platformele petroliere", a declarat locotenent generalul american Robert Caslen, conform USA Today.
Vanzarile de drone au fost confirmate, insa nu au fost facute publice modelul si numarul de drone care fac parte din contract.
Dronele vor permite armatei irakiene sa pastreze o supraveghere constanta asupra terminalelor sale petroliere, din interiorul apelor teritoriale irakiene ale Golfului Persic, unde se gaseste o portiune importanta a petrolului mondial si pe care Iranul a amenintat ocazional cu o blocada.
Vanzarea dronelor si a altor echipamente militare americane sunt vazute de Statele Unite drept o cale de a mentine legaturi stranse cu Irakul dupa retragerea trupelor americane, in luna decembrie, ajutand la "facilitarea relatiilor strategice", potrivit lui Caslen.
Irakul a cumparat deja echipament militar american, in valoare de peste 15 miliarde de dolari, inclusiv 36 de avioane de lupta F-16, tancuri M-1 si transportatoare armate, insistand ca toate armele sunt in scopuri de aparare.
Tara este in mod special preocupata de siguranta facilitatilor sale petroliere. Cea mai mare parte a exporturilor irakiene de petrol au loc prin cateva terminale din apropierea coastelor irakiene ale Golfului Persic, facandu-le vulnerabile la atacurile din partea altor tari sau a teroristilor.
Productia de barili de petrol a Irakului a trecut de trei milioane pe zi, de la doua milioane si jumatate de barili, cat era inainte de invazia trupelor NATO, iar in sase