Ştefan Cibian este din Alba Iulia şi Făgăraş şi a terminat recent doctoratul în Ştiinţe Politice – Relaţii Internaţionale la Universitatea Central-Europeană. Teza lui de doctorat s-a axat pe eşecul statului şi a procesului de dezvoltare în Africa Sub-sahariană, cu un studiu de caz pe asistenţa pentru dezvoltare oferită de Uniunea Europeană.
Anterior doctoratului, Ştefan a obţinut masteratul în Politici Publice şi licenţa în Ştiinţe Politice şi Drept. Ştefan a lucrat pentru Comisia Europeană la Bruxelles şi în Senegal, a predat la Budapesta şi Cluj şi este co-iniţiator şi membru fondator al Societăţii Globale a Tinerilor Profesionişti Români (GRASP) şi al Asociaţiei Române pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (ARCADIA).
Care este motivul pentru care ai decis să îţi continui studiile în politologie în afara ţării?
Am studiat în Statele Unite pentru un an, când eram la liceu. Această experienţă mi-a oferit pentru prima dată posibilitatea de a mă conecta la o altă cultură. M-a fascinat şi încă mă fascinează diferenţele culturale. Astfel, la terminarea liceului îmi doream ca fiecare dintre cei patru ani de facultate să fie petrecuţi într-o ţară diferită. În cei 12 ani de studii universitare am studiat şi lucrat în 7 ţări: Austria, Belgia, România, Senegal, Slovenia, Statele Unite şi Ungaria.
Pe lângă acest interes pentru înţelegerea unor culturi diferite, alte câteva aspecte m-au determinat să merg să studiez în străinătate. În primul rând, dorinţa de a avea experienţa mai multor sisteme universitare. Apoi, interesul pentru o zonă care nu este studiată în România, Africa Sub-sahariană. Şi de asemenea impactul benefic pe care astfel de experienţe îl au asupra formării personale şi profesionale.
Am fost şi sunt foarte mulţumit de educaţia pe care am primit-o la Departamentul de Ştiinţe Politice de la Universitate