România intenţionează să vândă obligaţiuni peste hotare în trimestrul trei din 2012 şi să reducă emiterea de bonduri pe plan intern, după nivelul record din primele trei luni ale anului, deoarece speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro au provocat turbulenţe pe pieţele financiare, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Cristian Sporiş, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Statul din Europa de Est, care s-a împrumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2012, îşi menţine planurile de a emite obligaţiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pieţele mondiale în acest an, în funcţie de condiţiile de pe pieţe, a explicat Cristian Sporiş. Acesta a adăugat: ”Vrem să emitem constant obligaţiuni pe pieţele internaţionale. Am spus că vom emite anul acesta obligaţiuni de 2,5 miliarde de euro astfel încât vom încerca să ajungem la acestă sumă”.
Vânzările de obligaţiuni şi bonduri de Trezorerie au crescut în primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor şi majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind România, al doilea cel mai sărac membru al UE. Anul acesta România a vândut peste hotare obligaţiuni de 2,25 miliarde de dolari.
După ce a atins nivelul record scăzut de 4,4625% în aprilie, randamentul pentru obligaţiunile României în dolari cu scadenţă în 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculaţiilor privind ieşirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a României (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, în doar zece zile - de la 351 puncte în 7 mai 2012 la 394 puncte în 16 mai 2012, se arată într-o analiză realizată vineri de lector univ. dr. Andreea Paul în baza datelor agenţiei Bloomberg.
CDS-ul României se situa la data de 16 mai peste