Fiscul încurajează mediul de afaceri să solicite în instanţă ridicarea sechestrului instituit pe bunuri în timpul controalelor, până când se judecă speţa pe fond, în cazul în care societăţile contestă rezultatele verificărilor. În felul acesta toată lumea e împăcată, iar firmele pot să-şi desfăşoare activitatea în continuare.
Mari probleme au apărut în mediul de afaceri, din cauză că în urma fiecărui control al Fiscului la care sunt stabilite sume suplimentare în plus de plată către stat de către firma controlată apar debuşee. Societăţile se trezesc şi datoare la stat, şi cu halele, sediile sau utilajele sechestrate. Fiscul trebuie să îşi ia măsuri asiguratorii, spune directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, astfel că inspectorii fiscali trebuie să pună sechestru pe bunurile firmei, până la 150% din debitul pe care îl are agentul economic către stat. Şi cum Fiscul în perioada crizei s-a confruntat cu un fenomen normal, în sensul că bunurile sechestrate şi scoase la licitaţie nu s-au prea vândut, negăsindu-se cumpărători nici după ce preţurile au scăzut şi cu 50%, Finanţele se orientează să-şi ia măsuri asiguratorii căutând bunurile cele mai vandabile pe care le are firma controlată.
Două procese în loc de unul
Eugen Călinoiu recunoaşte că în situaţia actuală a pieţei mediului economic îi este greu şi îi sfătuieşte pe agenţii economici să facă două procese împotriva Fiscului, în special unul pentru limitarea executării silite, în sensul că firmele nu trebuie să se limiteze la a contesta doar procesul-verbal de control, ci separat să ceară şi ridicarea sechestrului pus pe bunuri. „De obicei, trebuie să meargă în paralel, cu acţiuni pe fond, dar şi cu acţiuni de suspendare a executării. Îi sfătuim pe agenţii economici să facă aceste acţiuni în paralel, ca să nu li se blocheze activitatea de la seches