Foto: LARRY DOWNING / REUTERS Se poate spune că Washingtonul s-a impus la Chicago. Preşedintele american Barack Obama nu a mai prididea să anunţe decizii care mai de care mai avantajoase pentru toată lumea. Însă la o analiză mai detaliată a concluziilor summit-ului, pare a fi vorba mai degrabă despre o redistribuire a unor obligaţii ce implică costuri mari şi pentru Alianţă, şi pentru America.
În acest sens, una dintre importantele decizii adoptate la reuniunea NATO de la Chicago a fost ca 14 ţări membre ale Alianţei, între care se numără şi România, să achiziţioneze cinci avioane fără pilot – aşa-numitele "drone” sau UAV - fără muniţie, precum şi echipamentele aferente de control şi comandă, după cum a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet. În afară de România, ţările care au încheiat acest acord sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi evident, Statele Unite ale Americii.
Concept strategic
NATO se va ocupa de operarea şi întreţinerea sistemului. Fondurile financiare necesare acestor operaţiuni vor fi contribuţii de la toţi cei 28 de aliaţi, acest program fiind făcut pe termen lung. Pentru fabricarea, "dronelor” a fot aleasă compania americană producătoare de echipament militar "Northrop Grumman”, care a semnat deja cu NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, înainte de începerea reuniunii de la Chicago, un contract în valoare de 1,7 miliarde de dolari., după cum a scris Financial Times. Contra acestor costuri, Alianţa va putea dispune de propriile sale "drone” de supraveghere.
În principiu, obiectivul vizează întărirea capacităţii de apărare a Alianţei în următorul deceniu şi păstrarea conceptului strategic adoptat la Lisabona privind securitatea colectivă, după cum a declarat Obama, ieri, după încheierea reuniunii. Sis