Presiunile Europei asupra Greciei par să dea roade, cele mai recente sondaje de opinie indicând că partidele greceşti care sprijină pachetele de bailout ale ţării au şanse reale ca în alegerile de luna viitoare să câştige suficiente voturi pentru a forma o coaliţie de guvernare. De aceste alegeri a legat Germania rămânerea statului elen în zona euro.
În alegerile parlametare din această lună, partidelor Noua Democraţie şi Pasok le-au lipsit două locuri pentru a obţine majoritatea care le-ar fi permis să alcătuiască un guvern de coaliţie. Planurile le-au fost încurcate de surpriza alegerilor, partidul de extremă stânga Syriza. De atunci însă, sprijinul pentru Noua Democraţie a crescut la punctul în care formaţiunea ar putea forma noul guvern alături de Pasok. Liderii celor două partide au promis că vor impune reducerile în cheltuielile publice cerute în schimbul bailout-ului de 130 miliarde euro stabilit pentru Grecia de UE şi FMI, scrie The Telegraph.
Un sondaj de opinie publicat de cotidianul Proto Thema sugerează că Noua Democraţie şi Pasok ar câştiga 161 de locuri în parlament din totalul de 300, în alegerile din 17 iunie. Un alt sondaj publicat de "Real News" indică pentru cele două partide 150 de locuri în parlament.
Pe de altă parte, sondajele arată şi un sprijin mai mare pentru Syriza, formaţiune care se opune austerităţii cerute Greciei de creditorii internaţionali. "Sondajele arată că meciul se joacă între Syriza şi Noua Democraţie", a afirmat Menelaos Givalos, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Atena. Lupta pentru primul loc este crucială deoarece un bonus de 50 de locuri în parlament va reveni celui mai popular partid, celelalte 250 de locuri fiind alocate proporţional.
Liderul Syriza caută susţinători în Europa
Într-o ţară care dispreţuieşte politicienii, carismaticul lider de 37 de ani al Syriza