Respiraţia neplăcută nu ţine doar de igienă. În spatele ei se pot ascunde boli grave cum ar fi ciroza sau diabetul. Sursa: SHUTTERSTOCK
De cele mai multe ori halena, aşa cum este denumită medical respiraţia neplăcută, este dată de cariile dentare care uneori sunt insesizabile, dar şi de reţinerea de resturi de mâncare printre dinţi şi igiena deficitară a acestora.
Paradontoza este şi ea semnalată prin respiraţie, dar şi alte boli mai grave precum ciroza hepatică sau diabetul.
Medicii oferă un scurt ghid pentru identificarea şi tratarea halenei. Dacă dentistul nu găseşte probleme la nivelul dinţilor şi gingiilor, însemnă că sursa problemei este alta şi trebuie să vă adresaţi unui alt specialist.
"Întotdeauna halena este un semnal de alarmă. De cele mai multe ori, ea este însoţită şi de alte simptome, precum setea excesivă, la diabet", spune medicul internist Aurelia Constantin, de la Cabinetul "Cristian Sante" din Bucureşti.
Diabetul, trădat de mirosul de mere stricate
1. BOLI GRAVE
Ceea ce pare o problemă de igienă poate ascunde şi afecţiuni mai grave precum diabetul sau bolile de ficat şi rinichi precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic.
"În cazul cirozei hepatice mirosul este cel de amoniac, asta din cauza lipsei acidităţii gastrice care nu mai neutralizează microbii. Astfel, acolo se produce putrefacţie. În schimb, diabetul emană un miros de mere stricate", mai explică medicul.
2. ALIMENTE
Există şi alimente care înrăutăţesc problema respiraţei urât mirositoare. Consumul de carne roşie în cantitate mare poate fi o cauză posibilă. Asta pentru că resturile de carne cauzează cele mai urâte mirosuri, dar şi brânza.
3. ANUMITE PASTILE
De altfel, tratamentul medicamentos poate şi el determina halena. Există peste 400 de medicament