În ultimii 20 de ani, suprafaţa Oradiei a crescut de aproape trei ori, de la peste 2.800 de hectare în 1990 la aproape 8.000 în prezent. Oraşul e într-o continuă expansiune, iar pentru coerenţa dezvoltării are nevoie de reguli stricte şi bine definite.
La mai bine de 10 ani de la ultimul plan urbanistic general, Oradea îşi actualizează acum documentul ce reprezintă un soi de "biblie" locală a amenajărilor urbanistice. Întregul proces poate dura chiar şi doi ani, însă la final se va şti concret unde şi cum se poate construi în oraş, dar şi ce norme de amenajare trebuie respectate.
După lege
Potrivit Legii amenajării teritoriului şi a urbanismului, un plan urbanistic general (PUG) cuprinde reglementări pe termen scurt, mediu şi lung ce vizează stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan, a modului de utilizare a terenurilor, delimitarea zonelor deservite de servicii publice, modernizarea şi dezvoltarea structurii tehnico-edilitare, stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, dar şi precizarea condiţiilor de construire, respectiv de amenajare a oraşului. Reglementările ţin cont şi de evoluţia în perspectivă a localităţii, de diferite investiţii ce trebuie făcute în anticiparea dezvoltării oraşului.
Un PUG are caracter director, adică nimeni nu poate trece peste prevederile sale, şi este obligatoriu pentru fiecare primărie. Totodată, administraţiile locale au obligaţia să actualizeze planul o dată la 5-10 ani.
Perimat
PUG-ul aflat în vigoare în Oradea a fost realizat în 1995 şi actualizat în 2001, deci cu mai bine de 10 ani în urmă. Ţinând cont de evoluţia oraşului în ultimul deceniu, este în mod evident depăşit. "Nu putem spune că PUG-ul municipiului Oradea este perimat, deoarece legiuitorul a stabilit intervalul maxim, dar nu trebuie să fii specialist ca să realizezi că multe dintre reglementările lui n