În loc să fie muzeu naţional, obiectiv turistic de însemnătate internaţională în administrarea Academiei Române, casa Coandă din Bucureşti a încăput pe mâna samsarilor imobiliari şi a fost vândută cu fals în acte, ascunzându-se faptul că este monument istoric.
Citiţi şi:
Secrete şocante. Cum îşi bate joc România de „tezaurul Henri Coandă”
Pradă imobiliară. Casa lui Henri Coandă, vândută cu fals în acte
Cum s-a putut ajunge aici?
În articolul publicat ieri, spuneam că, în contractul de vânzare cumpărare, autentificat notarial, scrie că "imobilul (Coandă – n.r.) nu face parte din patrimoniul cultural naţional", fiind "liber de orice sarcini şi servituţi".
În pofida falsului flagrant, opinia fostului ministru al Culturii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este că, legal, nu are cum să conteste tranzacţia. Kelemen aruncă întreaga responsabilitate pentru această mega-escrocherie în sarcina Academiei Române.
Ce spun foştii subordonaţi ai lui Kelemen
Punctul acesta de vedere, pe care îl vom reproduce integral, ceva mai încolo, este în totală contradicţie cu cel exprimat, tot în scris, de foştii subordonaţi ai domnului Kelemen de la Direcţia pentru cultură şi patrimoniu naţional a Municipiului Bucureşti, din cadrul Ministerului Culturii.
Iată ce scrie conducerea acestei instituţii, la data de 10 ianuarie 2012, într-o adresă de răspuns la sesizarea Asociaţiei Henri Coandă: "Imobilul situat în municipiul Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 29, este înscris in Lista Monumentelor Istorice aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2361/2010, la nr. Crt. 607, cod B•II-m-B-18334 şi are regim juridic de imobil clasat monument istoric, drept pentru care Statul Român ar fi trebui să-şi exercite dreptul de preemţiune la vânzarea a 1/2 din Imobil, în conformitate cu Legea 422/