- Diverse - nr. 97 / 22 Mai, 2012 O echipa mixta de cercetatori, taiwanezi si australieni, citati de descopera.ro, au studiat, peste 10 ani, obiceiurile culinare a aproape 2000 de oameni, femei si barbati, pentru a constata efectele gatitului acasa asupra sperantei de viata. Ei au descoperit, astfel, ca oamenii care gatesc de cel putin cinci ori pe saptamana au cu 47 la suta mai multe sanse sa fie inca in viata dupa zece ani. "Este clar ca gatitul este un obicei sanatos. Isi merita locul in educatia pe termen lung, in politicile privind sanatatea publica”, ne explica oamenii de stiinta. Barbatii si femeile intervievati aveau varste de peste 65 de ani si traiau in Taiwan. Factorul comun au fost obiceiurile din bucatarie, din gospodarie, de la cumparaturi, despre dieta si educatie, despre mijlocul de transport folosit si... despre fumat. Initial, 43 la suta dintre participanti nu gatisera niciodata, 17 procente gateau o data sau de doua ori pe saptamana, 9 procente gateau de trei pana la cinci ori pe saptamana, iar 31 la suta gateau de cinci sau mai multe ori pe saptamana. Dupa zece ani de la debutul studiului, celor 1.193 de participanti ramasi in viata li s-au pus aceleasi intrebari, astfel incat cercetatorii au descoperit ca gatitul frecvent era asociat cu supravietuirea. Alti factori asociati cu speranta mai mare de viata sunt cumparaturile facute la piata, utilizarea transportului public, absenta fumatului si faptul ca... esti femeie. Femeile traiesc, in general, mai mult decat barbatii, pentru ca gatesc frecvent, nu dispera in lipsa unui partener si fac mai multa miscare. (L.P.) - Diverse - nr. 97 / 22 Mai, 2012 O echipa mixta de cercetatori, taiwanezi si australieni, citati de descopera.ro, au studiat, peste 10 ani, obiceiurile culinare a aproape 2000 de oameni, femei si barbati, pentru a constata efectele gatitului acasa asupra sperantei de viata. Ei au desco