Pe 23 Mai 2012, Google celebrează prin un Doodle 78 de ani de la naşterea pionerului muzicii electronice, americanul Robert “Bob” Moog.
Cel care şi-a construit propriul theremin (instrument muzical care se caracterizează prin faptul că nu trebuie să-l atingi atunci când vrei să cânţi la el) la vârsta de doar 14 ani, a fost un pioner american în muzica electronic, cunoscut îndeosebi pentru inventare sintetizatorului Mogg şi înfiinţarea Moog Music. Robert Arthur „Bob” Moog, născut pe 23 mai 1934 la New York şi decedat la în 2005 la doar 71, a reuşit prin invenţia sa pună bazele multor sintetizatoare şi să îndrepte muzica electronică spre o altă epocă.
Robert Moog a creat primul sintetizator substractiv controlat prin tensiune care să utilizeze tastatura pe post de control în 1964. Sintetizatorul Moog a fost unul dintre primele instrumentele muzicale electronice folosite la o scară largă. Ideile care stau la baza sintetizatorului Moog au fost dezvoltate şi au dat naştere unor alte modele precum Minimoog modelul D, Voyager Minimoog, Little Phatty Mica, Moog Minitaur sau Animoog ios app.
Robert Moog, care şi-a dat doctoratul în inginerie fizică la faimoasa Universitate Cornell, a obţinut două premii Grammy, la diferenţă de 32 de ani, unul în 1970, altul în urmă cu 10 ani pentru merite speciale în dezvoltările tehnologice aduse muzicii. În 2004, un film documentar, numit „Moog” prezintă momentele cele mai importante din viaţa americanului, primii paşi făcuţi în descoperirea acestei pasiuni, problemele ridicate de pronunţia numelui său şi nu în ultimul rând contribuţile aduse muzicii de fizicanul din New York.
Printre clienţii muzicali ai companiilor fondate de Mogg s-au numărat Wendy Carols, Don Buchla, Keith Emerson, Rick Wakerman, John Cage, Gershon Kinglsey, Clara Rockmore sau Pamelia Kurstin. După ce Moog a decedat în 21 august 2005 din cauza u