In 2007 presedintele Traian Basescu propunea votul uninominal pur in doua tururi si organiza si un referendum in acest sens. Rezultatele referendumului nu au fost validate, insa guvernul liberal de atunci, condus de C.P. Tariceanu, isi angajase deja raspunderea pe votul uninominal mixt, iar Crin Antonescu spunea ca "sistemul are avantajul unei formule echilibrate". Lucrurile s-au schimbat dupa alegerile parlamentare din 2008, sistemul uninominal mixt si-a aratat neajunsurile, unii parlamentari neintrand in Parlament desi au luat primul loc. In ultimii doi ani, singurii care au sustinut votul uninominal pur au fost liberalii. PSD a fost direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. La nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial au mers pe varianta sistemului mixt.
In 2007, Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi. Basescu ameninta in 2007 ca daca Guvernul si Parlamentul nu vor face trecerea la un sistem de vot uninominal, va convoca un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europarlamentare din toamna aceluiasi an.
In vara din 2007, Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat, ca principiu, alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt prin compensare, propus de Asociatia ProDemocratia, informa realitatea.net.
Atunci, in Comisie, voturile pentru aceasta varianta a venit din partea PNL, PSD, PD, UDMR, cei doi reprezentanti ai PRM votand impotriva. Decizia a fost adoptata dupa ce, cu doar cateva minute inainte, varianta PSD - a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin - fusese respinsa. Printre altii, deputatul PSD Victor Ponta a pledat, fara succes, pentru sistemul majoritar de vot uninominal, pe care, spun ei, il sustine si presedintele Traian Basescu. @N_P