Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind votul uninominal majoritar. Sistemul avantajează USL şi va duce la creşterea numărului de parlamentari.
Legea privind introducerea uninominalului „pur", în care mandatele de senator şi deputat vor fi atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor, cu 180 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 26 de abţineri. PSD, PNL şi UNPR au fost în favoarea proiectului de lege, PDL s-a opus iar deputaţii UDMR s-au abţinut.
Potrivit actului normativ, iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, pragul electoral este desfiinţat, iar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi un mandat de parlamentar, chiar dacă nu câştigă niciun colegiu. PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea votată ieri de Parlament.
Cine este avantajat
Sistemul uninominal „pur" avantajează formaţiunile mari, cum este în prezent USL, care are în jur de 48% din voturi, potrivit sondajelor. O dovedeşte situaţia din Marea Britanie, ţară care are un sistem identic cu cel votat, ieri, de Parlament şi unde partidul clasat pe primul loc este avantajat la distribuirea mandatelor.
Astfel, la alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obţinut 36% din voturi, dar a câştigat 47% din mandatele parlamentare.
În schimb, noul sistem este total dezavantajos pentru partidele care au un scor între 15 şi 25%, cum sunt PDL şi Partidul Poporului. La aceleaşi alegeri din Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat a obţinut 23% din voturi, dar a obţinut doar 8,7% din mandate.
Dacă ar beneficia de mandate suplimentare, USL ar putea avea majoritatea necesară pentru un nou Guvern. Mai mult, preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, crede că o miză ar fi