Liderii NATO şi-au făcut planurile privind retragerea din Afganistan, dar situaţia de aici este departe de a fi stabilă, iar „afacerile“ talibanilor sunt înfloritoare.
Alianţa Nord-Atlantică şi-a luat un angajament solid la Summitul de la Chicago, care s-a încheiat luni. Trupele vor fi retrase din Afganistan până la sfârşitul anului 2014. Totodată, autorităţile de la Kabul vor fi susţinute pe termen lung, pentru ca talibanii să nu poată reveni la putere. Însă sursa de venituri a insurgenţilor nu are deloc de suferit, în ciuda celor peste 10 ani de război.
Afganistanul furnizează peste 90% din opiul care ajunge pe piaţa neagră la nivel mondial, notează „The Miami Herald", iar producţia din acest an este peste aşteptări.
„Afacerea" cu opiu din Afganistan este în valoare de 1,85 de miliarde de euro, scrie, la rândul său, „The Daily Telegraph", adăugând că 90% din heroina care se vinde pe străzile din Marea Britanie provine din statul din zona central-sudică a Asiei. Naţiunile Unite estimează că din cauza consumului de droguri provenite din Afganistan mor anual 100.000 de oameni.
Misiune imposibilă
În momentul de faţă, şansele de a distruge culturile de mac sunt mici. Deşi distrugerea culturilor a fost unul din obiectivele iniţiale ale conflictului, în prezent, producţia se situează la un nivel mult mai mare în comparaţie cu anul 2001, când a început războiul împotriva talibanilor.
Experţii văd în aceste culturi un barometru al securităţii: un nivel scăzut arată că oamenii îşi asigură existenţa prin mijloace legale şi cooperează cu autorităţile.
„Ireversibila" retragere a trupelor NATO nu va îmbunătăţi cu nimic situaţia, chiar dacă, după plecarea celor 130.000 de soldaţi străini, dintre care circa 90.000 sunt americani, „afganii nu vor fi lăsaţi singuri", după cum a dat asigurări preşedintele ameri