Pentru a fugi de şomaj, spaniolii, dar şi imigranţii instalaţi în Spania pleacă spre alte ţări ale Europei şi spre Statele Unite.
Pentru prima dată după marile valuri de emigraţie din anii 60 şi 70, numărul celor care pleacă din Spania este mai mare decât al celor care vin să se instaleze în această ţară. Este verdictul dat de Institutul Naţional de Statistică spaniol (INE), citat de "Le Point". Pe parcursul acestui deceniu, jumătate de million de spanioli îşi vor face valizele, în timp ce în ţară vor intra 450.000 de imigranţi. O balanţă migratorie negativă şi cel puţin 50.000 de oameni în minus. Iar calculul nici măcar nu ţine cont de cei care pleacă spre alte state din zona Schengen, drept pentru care fenomenul este mai important decât ce arată statistica.
Mai grav, potrivit OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), pierderea de populaţie va fi şi mai mare dacă indicatorii crizei se agravează. Pentru moment, un sfert din populaţia activă a Spaniei e în şomaj. Tinerii cu vârste între 20 şi 35 de ani sunt primii care se gândesc să plece, notează "Le Point".
"Toţi profesorii, absolut toţi, ne sfătuiesc să plecăm din Spania şi ne avertizează că cei care vor rămâne, chiar şi pentru un master, sunt nebuni", spune Maria Angeles, studentă la Psihlogie la Universitatea autonomă din Madrid.
Două valuri paralele
Valurile migratorii se referă la două categorii ale populaţiei spaniole. Pe de-o parte, sunt cei care au venit în Spania la începutul anilor 90, în căutare de oportunităţi. În prezent, din cauza recesiunii şi a prăbuşirii sectorului imobiliar s-au decis să facă drum întors. Zeci de mii de ecuadorieni, peruani, argentinieni, venezueleni, se întorc în ţara de origine. Alte mii de africani şi asiatici îşi încearcă norocul în alte state ale Uniunii Europene.
Pe de altă parte, există spaniolii în şomaj. Cei mai mulţi i