Din nou, Excelenta Sa, domnul ambasador Mark Gitenstein, in numele Statelor Unite, intervine in forta in chestiuni de politica interna. Se zvoneste ca este pe ultima suta de metri. Si ca urmeaza sa fie rechemat. Dar, pana cand acest lucru se va intampla, domnia sa se comporta, in Romania, ca un fel de guvernator. Sarind, fara niciun fel de inhibitii, peste bariere. Peste acele bariere impuse de normele relatiilor intre state. De normele diplomatice. Ultima interventie a domnului Gitenstein a vizat controversata afacere a gazelor de sist. Iar penultima se refera la statutul lui Daniel Morar. Alta istorie extrem de controversata.
Daca domnul ambasador Mark Gitenstein ne va parasi sau nu vom vedea. Dar, la fel cum domnia sa, de asta data, in mod perfect legitim, are dreptul sa judece si sa raporteze Departamentului de Stat modul in care Guvernele Romaniei se achita de obligatiile sale, nu numai externe, ci si legate de propriii cetateni, si noi avem dreptul, intr-un mod la fel de legitim, sa judecam prestatia reprezentantului Statelor Unite la Bucuresti.
In intervalul celor 78 de zile in care domnul Mihai Razvan Ungureanu a alergat pe culoarele Palatului Victoria, in calitate de prim ministru telecomanda, regimul TraianBasescu, prin intermediul efemerului premier, a lansat pe piata controversata afacere a gazelor de sist. Oferita "la cheie" societatii americane Chevron. Una dintre cele mai mari din lume. Si specializata in exploatarea prin fracturare, adica prin provocarea unor explozii in subsol, a gazelor de sist. Nu mai revin asupra detaliilor. Important este ca cetatenii, societatea civila si specialistii au protestat, impunand USL-ului sa ia atitudine. Si sa ceara socoteala Guvernului Ungureanu pentru incheierea pripita a acestui contract. Motiunea de cenzura, care a condus la caderea Guvernului, se refera si la acest capitol. Ia