Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a redus, astăzi prognoza de creștere economică pentru întreaga zonă euro pe următorii doi ani, avertizând că criza datoriilor suverane ar putea-o împinge într-o spirală descendentă în cazul în care această criză nu va fi soluționată.
OECD estimează că produsul intern brut al zonei euro se va contracta cu 0,1% în acest an, comparat cu prognoza anterioară care prevedea o creștere de 0,2%. Totodată, creșterea economică pe 2013 va fi de doar 0,9%, față de 1,4% cât era estimată anterior. Organizația a declarat că se așteaptă ca rata șomajului să crească la 11,1% la sfârșitul lui 2013, de la 10% în prezent, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Modificarea negativă a prognozei este cauzată de puternica recesiune economică din Spania și Italia, țări în care PIB-ul se va contracta cu peste 1,5% în acest an, conform estimărilor OECD. În Grecia, țara de origine și centrul crizei datoriilor suverane, economia se va contracta cu 5,3% iar în Portugalia, țară care este considerată de mulți investitori drept următoarea piesă de domino care va cade, PIB-ul va scădea cu 3,2%. Cu toate acestea, OECD crede că economiile ambelor țări vor reîncepe să crească din a doua jumătate a lui 2013. Față de economiile „centrale” ale Franței și Germaniei, prognoza OECD rămâne optimistă, ambele urmând să crească susținut în următorii doi ani.
În ceea ce privește combaterea crizei, OECD a cerut Băncii Centrale Europene să relaxeze și mai mult politica monetară, estimând că banca centrală va fi nevoită să intervină pe piețele europene în mod și mai radical, sprijinind financiar fondurile de urgență europene și reintervenind pe piețele de obligațiuni.
Avertismentele OECD sunt similare cu cele făcute, luna trecută, de Fondul Monetar Internațional în cadrul prognozei economice globale și se adaugă la cererile