În ciuda situaţiei pe care o traversează Spania, premierul Mariano Rajoy se duce la Bruxelles cu o atitudine foarte clară, el va pleda în continuare pentru política pe care a dus-o până acum: reducerea deficitului, însoțită de reforme structurale, asanarea problemelor sistemului bancar, stabilitatea financiară, iar problema eurobonurilor de care se vorbeste tot mai mult, ar trebui, in opinia sa, sa fie o tema secundara a reuniunii.
Premierul spaniol a subliniat ca prioritatea absoluta este asigurarea stabilitatii financiare. El a solicitat Băncii Centrale Europene sa actioneze deja si sa ajute statele şi instituţiile financiare din cadrul UE in refinanţarea datoriilor externe.
Spania, asa cum am spus-o, se afla intr-o continua cursa contacronometru, asupra ei planand in acest moment umbra tragediei financiare pe care o traieste Grecia iar executivul spaniol face toate eforturile, pentru a nu repeta acelasi scenariu.
In opinia multor analisti, falimentul economiei spaniole care dubleaza in volum economiile Greciei, Portugaliei si Irlandei luate la un loc, ar insemna in cele din urma falimentul monedei europene.
Sufocat de un continuu val de stiri proaste, fiindca nu este zi in care sa nu se vorbeasca de cresterea somajului, de cresterea dobanzilor, de recesiunie, sau de precarietatea sistemului bancar, premierul spaniol a declarat ca la Bruxelles este dispus sa negocieze orice, numai sa se ia masuri care sa produca efecte in 24 de ore si asta spune destul de mult de situatia in care se afla executivul spaniol in acest moment.
Dupa cum stim,Mariano Rajoy si-a inceput mandatul cu masuri foarte impopulare si cu atat mai mult, este hotarat in acest moment sa nu slabeasca ritmul. In cele sapte luni de guvernare nu a incetat sa pomoveze reforme care au restructurat radical societatea spaniola. A reformat piata muncii, facand-o ma