Tot mai multi angajatori prefera sa incheie contracte pe perioada determinata. Preferinta angajatorilor pentru acest tip de contract a crescut in special in perioada de criza economica, cand companiile au ajuns la concluzia ca este mai eficient sa aiba colaborari „project based”, lipsa predictibilitatii asupra activitatii lor reprezentand un impediment in a angaja pe perioada nedeterminata.Vezi de ce angajatii sunt reticenti in fata acestei optiuni.
Angajatii romani sunt insa mai putin dispusi sa incheie contracte pe perioada determinata, apreciaza expertii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar.
Conform datelor Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM), doar unul din cinci romani angajati in 2011 au semnat un astfel de contract, iar statisticile europene arata ca doar 1% dintre salariatii romani au contracte pe perioada determinata, fata de media Uniunii Europene de 13,5%.
„Preferinta angajatorilor pentru incheierea contractelor pe perioada determinata este in crestere in Romania, aceasta tendinta datorandu-se atat noilor reglementari legislative, care favorizeaza acest tip de colaborare, cat si faptului ca angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la optimizarea costurilor. Avantajele pe care un astfel de contract le aduce angajatorilor romani sunt multiple, in special deoarece le ofera posibilitatea sa inlocuiasca un salariat care are contractul suspendat, sa angajeze o persoana doar in momentul in care creste activitatea societatii sau doar pentru sezoanele in care au nevoie (de exemplu: piata constructiilor - muncitori sezonieri). In plus, cu acest tip de colaborare se pot identifica si testa potentiali angajati permanenti. Pentru angajati insa, acest tip de contract poate fi mai putin avantajos”, a declarat Bogdan Badea (foto), Business Development Manager Accace Romania.
Ast