Lista cu cei nominalizaţi îicuprinde, în primul rând, pe liderii statelor din G8, prezenţi vineri 18 mai şi sâmbătă 19 mai în pitorescul decor al pădurilor de la Camp David (Maryland): Barack Obama (SUA), David Cameron (Marea Britanie), Stephen Harper (Canada), Mario Monti (Italia), Francois Hollande (Franţa), Angela Merkel (Germania), Yoshihiko Noda (Japonia), Dmitri Medvedev (Rusia). Circa 14 % din populaţia planetei, 60% din produsul intern brut al lumii, 72 % din cheltuielile militare, la care se adaugă faptul că patru din aceste state (Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA) deţin 95 % din armamentul nuclear existent - iată de ce ei sunt cei mai bogaţi şi cei mai puternici.
Ar urma pe listă preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, invitat la summitul NATO. Acesta a cerut, cu multă demnitate, ca tranziţia în domeniul securităţii, către trupele afgane, să se încheie până la sfârşitul anului 2014, astfel încât războiul care durează de un deceniu să se sfârşească, iar ţara lui să nu mai fie o povară" pentru comunitatea internaţională.
Pe locurile 10 -11, la mare concurenţă, ar fi Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, şi generalul american John Allen, comandant al forţelor NATO din Afganistan.
Aş încheia lista nominalizărilor cu două personaje din culise: Rahm Emanuel, primarul oraşului Chicago şi Garry McCarthy, şeful poliţiei din Chicago.
Şi totuşi, în mod paradoxal, un mare star al celor două summituri nu este înscris pe lista nominalizarilor. El este marele absent: VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei, care l-a desemnat în locul său pe Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actualul prim ministru al Federaţiei Ruse. De ce a refuzat să participe, cu toate insistenţele lui Barack Obama, care nu a pregetat a schimba locul summitului G8 de la Chicago la Camp David pentru a-i face pe pla