Oja neon, culori tipatoare, coafuri nonconformiste si lista poate continua, definind moda zilelor noastre. In urma cu 50 de ani, insasi vopsirea in rosu sau alb (nicidecum alta culoare!) a unghiilor de la picioare insemna nonconformism.
In cartea autorilor Anca Bursan si Gheorghe Panco, "De la cuviinta la eticheta", aparuta in anul 1967 la Editura Tineretului, in Partea intai, sub titlul: "Tovarasul de viata: corpul", se prezinta ceea ce astazi ar purta numele de tendinte in coafura, vestimentatie, machiaj si chiar ingrijire corporala.
Evident, o educatie igienico-sanitara ar trebui facuta in permanenta si in zilele noastre, mai ales ca unele rapoarte europene arata ca romanii folosesc numai patru sapunuri pe an, in medie!
"S-ar parea - la prima vedere - ca buna-cuviinta, legata de aspectul omului, nu-i poate impune acestuia decat o curatenie sumara, adica spalarea mainilor si fetei. Intr-un fel, acest punct de vedere ar putea fi sustinut de un "economist" al curateniei: maximum de efect cu minimum de spalare".
Autorii materialului insista asupra importantei igienei corporale minutioase, acordandu-se o atentie deosebita "partilor care se murdaresc mai usor" - "curatenia mainilor este deosebit de importanta".
Pe principiul "ai idei, avem solutii", cartea ne spune si cum anume putem obtine curatenia mainilor. "Exista in comert produse care permit efectuarea acestei operatiuni in cele mai bune conditiuni".
In continuare, romanii erau invatati cum sa isi ingrijeasca unghiile, care isi pierdusera, in timp, datorita civilizatiei, intrebuintarea de "scule", pe care au avut-o la primii oameni, cei care nu cunosteau uneltele.
Interzis lacul pe unghii, la barbati!
Astfel, autorii articolului sustin ca barbatii trebuie sa le taie scurt, "nu insa pana la carne". "Fiecare barbat trebuie