Candidatul PDL la Primăria Oradiei a criticat, marţi, administraţia locală, acuzând că ridicarea unui nou CET, pe gaz, este cea mai proastă alternativă aleasă pentru oraş. Arătând că şi aşa Electrocentrale reprezintă o gaură neagră în bugetul local, creând o pierdere de 45 milioane de lei în perioada 2010-2011, Groza a zis că CET-ul pe gaz ar fi o povară şi mai mare.
Termen forţat
"20% din bugetul oraşului este numai pentru CET, iar în aceste condiţii primarul a ales cea mai proasă soluţie: CET pe gaz. Adică din lac în puţ. Trebuie rezolvate simultan două probleme: eficienţa energetică şi problemele de mediu", a spus Groza.
Acesta a adăugat că situaţia e cu atât mai păguboasă cu cât consultantul "a forţat în grabă" implementarea proiectului pe termoficare cu termen impus 2013 când, de fapt, mai era timp. "A indus în eroare Consiliul Local. Din ghidul solicitantului rezultă că refacerea impactului negativ asupra mediului la sistemul de încălzire urbană în cele mai poluate localităţi are termen până la 2015, nu 2013, cum s-a spus în Consiliul Local", a zis Groza.
Candidatul a denunţat ideea construirii unui CET pe gaz, afirmând că, deşi municipalitatea a spus că soluţia nu va fi costisitoare, toate statisticile indică faptul că gazul este cel mai scump şi, mai mult, se estimează că valoarea acestuia se va tripla. "Au fost interese la mijloc? Acest proiect, vândut drept mană cerească, în realitate e ca o piatră de moară legată de gâtul administraţiei şi al orădenilor", a spus Groza.
Pe lângă detalii tehnice, candidatul a pus pe tapet şi problema preţului plătit de orădeni, afirmând că, potrivit ghidului solicitantului, nivelul de suportabilitate pentru populaţie trebuie să fie de 4% din venitul celor mai sărace gospodării, după implementare. "Prin două adrese, a proiectantului şi a consultanţei, se modifică gradul de suportabilitate la 8,