Compania KazMunaiGaz din Kazahstan, care controlează Rompetrol, propune Ministerului Economiei înfiinţarea unei firme mixte de servicii petroliere în statul asiatic şi vrea să "dinamizeze" discuţiile privind creanţele Rompetrol.
"Conducerea KazMunayGaz a lansat o invitaţie părţii române de a înfiinţa o societate mixtă pentru realizarea de operaţiuni de service la sondele petroliere din Kazahstan", a anunţat Ministerul Economiei.
Ministrul economiei Daniel Chiţoiu a primit ieri o delegaţie din Kazahstan condusă de preşedintele KazMunaiGaz, Lyazzat Kiinov. Printre temele de discuţie s-a numărat şi "dinamizarea" negocierilor privind recuperarea creanţelor bugetare ale statului faţă de Rompetrol Rafinare Constanţa.
Reprezentanţii KazMunaiGaz i-au mai transmis lui Chiţoiu că vor să extindă reţeaua de benzinăii în România, în paralel cu dezvoltarea forajului şi extracţiei de petrol, se mai arată în comunicat.
Fostul guvern a început în martie noi discuţii cu KazMunaiGaz privind creanţa de 603 milioane de dolari a Rompetrol.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari.
Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari, din care 24 milioane dolari reprezintă dobânda aferentă perioadei septembrie 2009 - septembrie 2010.
La sfârşitul lunii septembrie 2010, compania kazahă KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate, iar prin această operaţiune statul a reintrat în acţionariatul