Contributia financiara a Romaniei la achizitionarea celor cinci avioane fara pilot (drone) si a echipamentelor de control aferente se ridica la aproape 30 de milioane de euro si a fost stabilita in 2009, au declarat oficiali din Ministerul Apararii pentru HotNews.ro. Intr-o nota de fundamentare a Hotararii de Guvern 1498 din 2009 se mentioneaza ca Romania va contribui cu 25,28 milioane de euro in cadrul programului AGS (Allied Ground Surveillance) in valoare de peste 1 miliard de euro. HG-ul din 2009 vorbeste insa despre achizitia a 8 avioane fara pilot Global Hawk si a unor centre de comanda si control. Un grup de 14 tari din cadrul NATO intre care si Romania a decis sa achizitioneze cinci drone cu echipamentele aferente, a anuntat, duminica, Casa Alba, in prima zi a summit-ul NATO de la Chicago.
Casa Alba mentioneaza, in comunicat, faptul ca operatiunile din Libia au subliniat deficitul de strangere de informatii, supraveghere si misiuni de recunoastere in cadrul Aliantei. La Chicago, NATO a semnat un contract privind dezvoltarea sistemului de supraveghere terestra din cadrul Aliantei, care utilizeaza drone fara munitie pentru obtinerea unor informatii cruciale privind potentiale amenintari.
Ce prevede nota de fundametare a Hotararii de Guvern din 2009 care stabileste conditiile participarii Romaniei in programul AGS:
In anul 2007 a fost actualizata strategia de achizitie a programului, prin care se propune o noua structura pentru Nucleul AGS (AGS Core), acesta fiind compus din 8 avioane fara pilot Global Hawk echipate cu senzori MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program), 5 elemente de lansare si recuperare, 2 centre de comanda pentru sprijin, 11 statii terestre mobile, 4 statii terestre transportabile.Programul se va derula pe baza unui singur contract care cuprinde doua faze: Design, Development and Demonstration (D