Cresterea de peste 20% a pietei farmaceutice in primul trimestru al anului curent fata de perioada similara din 2011 se datoreaza unui efect de baza, iar profiturile industriei sunt astazi pe hartie in conditiile in care termenele de decontare depasesc 300 de zile, sustine Dragos Damian, CEO-ul producatorului de medicamente Terapia Ranbaxy.
Piata farmaceutica locala a inregistrat in primul trimestru al anului curent o crestere de 21,6% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2011, atingand astfel valoarea de 2,93 miliarde lei (672,6 mil. euro) la pret de distributie, potrivit unui raport al companiei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania.
Dragos Damian spune insa ca avansul pietei de medicamente din primul trimestru se datoreaza unui efect de baza in conditiile in care vanzarile din perioada ianuarie-martie 2011 au fost slabe, pe fondul "amenintarilor de neinregistrare si neplata a retetelor nedeconate si a trecerii medicatiei injectabile oncologice din ambulator in spitale".
In primul trimestru din 2011, piata medicamentelor si-a incetinit ritmul de crestere la doar 2,8% fata de avansul de 17,4% inregistrat in aceeasi perioada din 2010, potrivit Cegedim.
"Adevarata masura a evolutiei pietei este faptul ca piata a scazut cu 2,7% fata de trimestrul IV al anului 2011. Aceasta scadere confirma pozitia publica a producatorilor de medicamente generice, privind evolutiile dramatice care apar din cauza calculului eronat al claw-back-ului: piata de medicamente scade in trimestrul I 2012 fata de trimestrul IV 2011, dar claw-back-ul (taxa platita trimestrial de producatorii farmaceutici - n.r.) imputat producatorilor este cu 50% mai mare, pe aceleasi segmente", argumenteaza Damian.
CEO-ul Terapia Ranbaxy mai sustine ca datele statistice fac referire la medicamentele vandute si consumate de catre pacienti, dar a caror d