"Noul Consiliu CSA a venit cu o nouă viziune, aţi observat în întâlnirile pe care le am avut şi până la acest moment cu brokerii din România. Ideea este să modernizăm piaţa asigurărilor din România.", a declarat Doru FRUNZULICĂ, Membru în Consiliul CSA.
"Trebuie să trecem de la acest stagiu de potenţial, la valorificarea acestuia. Este nevoie de realizarea unui echilibru al pieţei, de modernizare a legislaţiei secundare, care să vină în sprijinul brokerilor şi al pieţei, în general, iar CSA a purces deja la modificarea unor norme. Trebuie să trecem la supravegherea proporţională şi să trecem de la supravegherea de tip 'conformitate' la una 'prudentiala', bazată pe interesele pieţei şi ale asiguraţilor. De asemenea, trebuie să implementăm şi în România viitoarele norme europene, în special cele legate de Solvency II", a adăugat oficialul CSA.
Referitor la supravegherea proporţională, aceasta trebuie să fie diferenţiată pe două niveluri, în funcţie de volumul de intermedieri. Va fi un sistem de supraveghere simplificat, astfel încât cei care depăşesc un anumit nivel de afaceri, de exemplu brokerii din Top 10, să fie supuşi unui sistem de supraveghere şi control diferit.
Potrivit datelor oficiale publicate de CSA, pe piaţa de brokeraj au activat în primul trimestru al anului în curs un număr de 590 brokeri de asigurare, ale căror afaceri au totalizat 818,8 mil. lei, în creştere cu 7,0% comparativ cu primele intermediate în T1/2011. Din această sumă, 792,3 mil. lei au reprezentat intermedieri pentru asigurări generale, iar 26,5 mil. lei, pentru asigurări de viaţă. Raportând volumul de intermedieri la subscrierile realizate la nivelul pieţei de asigurări în primele trei luni, de 2,167 mld. lei, brokerii au intermediat 37,8% din totalul subscrierilor.
Ca urmare a creşterii primelor intermediate de brokerii de asigurare, a crescut şi valoarea