Scriitorul maghiar a avut „o atitudine de extremă dreaptă antisemită și de colaborare cu un regim fascist”, se spune în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe. UDMR se delimitează de personajul istoric, dar PCM, celălalt partid maghiar, susținut de lideri politici din Ungaria, vrea să-și ducă la capăt inițiativa.
Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis omologilor ungari faptul că reînhumarea pe teritoriul României a celui care a fost lui Nyirő József nu este un eveniment care are acceptul autorităţilor române.
MAE critică inițiativa liderilor de la Budapesta
Programul pus la punct de Parlamentul de la Budapesta, în colaborare cu Ambasada Ungariei la Bucureşti, prevede ca pe 27 mai, de Rusaliile catolice, osemintele lui Nyirő să fie reînhumate la Odorheiu Secuiesc, în cadrul unei ample procesiuni.
„MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyirő József în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyirő József din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist", informează reprezentanţii Ministerului.
Aceştia mai arată că, în afara mesajului lor, o serie de organizaţii din România şi din străinătate şi-au exprimat dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyirő.
Evenimentul Zilei a solicitat reprezentanţilor Ambasadei Ungariei o reacţie pe această temă, până la această oră nefiind transmis însă niciun răspuns.
Frunda: „E o persoană controversată"
Preşedintele UDMR, Klemen Hunor, nu a vrut să facă vreo declaraţie pe tema reînhumării scriitorului maghiar. Senatorul UDRM, Gyorgy Frunda, în schimb, recunoaşte că Nyirő este un personaj controversat. „Sincer, aceasta este o problemă de interes local, în care eu nu prea vreau să intervin. Nyirő este o persoană controve