Raportul GeoPOL Brăila- mai 2012 arată un fapt extrem de îngrijorător: brăilenii sunt foarte pesimişti în privinţa modului în care evoluează situaţia socio-politică şi economică din România. 79% dintre intervievaţi s-au declarat extrem de pesimişti.
Reporterii noştri au stat de vorbă cu oamenii şi au încercat să afle de la aceştia care este, în accepţiunea lor, cea mai mare problemă a oraşului şi, implicit, a judeţului. "Mafia" este cuvântul de ordine pe care brăilenii intervievaţi îl rostesc cel mai adesea atunci când vine vorba despre problemele judeţului. "S-au furat şi se fură bani publici la nivel de judeţ. Dacă ar fi să schimb eu ceva aş decapita, în primul rând, mafia din judeţ", ne-a spus Viorel Marinescu, 33 de ani, din Brăila.
Alţii s-au arătat ceva mai indulgenţi cu şefia judeţului şi ne-au mărturisit că "birocraţia este principala problemă a comunităţii". "Aş schimba mentalitatea oamenilor, aş deschide porţile investitorilor străini şi aş crea locuri de muncă", ne-a declarat Ioan Cosmescu, 56 de ani.
Când vine vorba despre problemele oraşului, cei mai mulţi sunt nemulţumiţi de modul în care este respectată istoria oraşului. "Monumentele sunt lăsate în paragină, oraşul îşi pierde identitatea", ne-a spus şi Mioara Vodă, 42 de ani.
De altfel, în sondajul recent întocmit de către GeoPOL pe un eşantion de puţin peste o mie de brăileni, se arată că "brăilenii sunt, în general, destul de pesimişti în ceea ce priveşte viitorul, 79% dintre ei considerând că lucrurile merg într-o direcţie greşită în România şi numai 13% declarându-se optimişti. La acest capitol, nu există diferenţe de percepţie foarte mari între bărbaţi şi femei sau între locuitorii Brăilei şi cei din restul judeţului. Cei din urmă sunt ceva mai neîncrezători în direcţia de evoluţie a lucrurilor în România (83%) şi au opiniile cel mai ferm conturate (nu ştiu sau nu pot apreci