Legea privind introducerea uninominalului pur, în care mandatele de senator şi deputat vor fi atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, cu 180 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 26 de abţineri.
Potrivit actului normativ, iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, pragul electoral este desfiinţat, iar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
De asemenea, numărul colegiilor va rămâne acelaşi. Sistemul este folosit în prezent pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene.
Sulfina Barbu: "PDL nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României"
PDL şi UDMR nu au susţinut legea propusă de USL, invocând că nu asigură reprezentativitate şi nici nu are vreo prevedere referitoare la numărul de parlamentari.
De altfel, democrat-liberalii au anunţat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituţională. Deputatul PDL Sulfina Barbu a comentat că USL a votat în dispreţ faţă de români şi pentru creşterea numărului de parlamentari la cel puţin 481.
"PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300", a mai spus Barbu.
Cine este avantajat
Potrivit unei simulări făcute de Autoritatea Electorală Permanetă, pe baza voturilor obţinute de candidaţi la parlamentarele din 2008, dacă s-ar fi aplicat un sistem uninominal pur, PDL ar fi avut 138 de deputaţi şi 58 de senatori, PSD+PC -117 deputaţi şi 55 de senatori, PNL ar fi fost reprezentat de 37 de deputaţi şi 15 senatori, iar UDMR de 23 de dep