Într-un capăt de ţară găseşti ouă ieftine, în altă parte preţurile te şochează pur şi simplu! Diferenţele de valori între judeţe sunt date fie de recolta zdravănă de legume şi fructe ce micşorează costurile, fie de penuria la anumite produse, fapt ce aruncă preţurile în aer şi îi înnebuneşte pe cei care trebuie să-şi facă provizii. Libertatea îţi arată cel mai vast tabel al “scorurilor” din pieţe, realizat de Ministerul Agriculturii. Într-un capăt de ţară găseşti ouă ieftine, în altă parte preţurile te şochează pur şi simplu! Diferenţele de valori între judeţe sunt date fie de recolta zdravănă de legume şi fructe ce micşorează costurile, fie de penuria la anumite produse, fapt ce aruncă preţurile în aer şi îi înnebuneşte pe cei care trebuie să-şi facă provizii. Libertatea îţi arată cel mai vast tabel al “scorurilor” din pieţe, realizat de Ministerul Agriculturii.
În Argeş găseşti lapte la cel mai mic cost (1,5 lei), în timp ce buzoienii au parte de cel mai mare “scor” din ţară la acelaşi produs (5 lei). Ghinioniştii României sunt la Iaşi, unde, de exemplu, se găsesc cele mai mari cotaţii la câteva produse vitale - carne de pasăre, ouă şi fructe. La polul opus, prahovenii sunt norocoşi - la ei în judeţ se regăsesc câteva alimente, cum ar fi carnea de porc şi carnea de vită, la cea mai mică valoare din ţară. Specialiştii spun că situaţia e normală pentru că nu toate zonele ţării sunt la fel de roditoare, iar lipsa unor produse face ca preţurile să crească nemilos.
Sursa: Ministerul Agriculturii. Cu verde sunt cele mai mici preţuri. Cu roşu sunt cele mai mari. Pentru carne, cartofi, telemea, varză, mere şi pere - preţurile sunt la kg, pentru ouă - la bucată, iar pentru lapte - la litru.
Mihaela Postolache, 30 de ani, Botoşani: “Cartoful a ajuns la noi aliment de bază, în condiţiile în care carnea şi celelalte produse se scumpesc chiar şi