Comisia Europeană nu doreşte suspendarea plăţilor pe Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) şi pe POSDRU, însă totul depinde de modul în care autorităţile române vor pune în aplicare măsurile necesare, a explicat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. "La ora actuală nu există o suspendare a plăţilor pe POP, ci un program pe care autorităţile române trebuie să îl pună în aplicare în următoarele săptămâni, mai ales în ceea ce priveşte proiectele pe care s-au făcut anumite plăţi incorecte. De asemenea, vor trebui recuperaţi banii care au fost greşit plătiţi pe aceste proiecte", a spus Cioloş. În prezent, prin POP au fost efectuate plăţi către beneficiari de la bugetul de stat de 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost încă rambursată de la bugetul UE. Fondurile pe pescuit sunt în valoare de 230 de milioane de euro.
Potrivit scrisorii transmise de CE, România înregistrează erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management.
Conducerea AMPOP a fost demisă recent de ministrul Agriculturii.
Plăţile pe POP au fost suspendate începând cu luna ianuarie pentru o perioadă de şase luni, România riscând să intre în suspendare de plăţi pe acest program dacă deficienţele nu vor fi corectate până pe 13 iulie 2012. Într-o eventuală a treia fază ar urma să fie impuse şi penalităţi statului român.
În ceea ce priveşte rezultatele ultimului audit pe POSDRU, CE nu şi-a formulat deocamdată un punct de vedere final, a explicat Cioloş.
Autoritatea de audit din România a identificat probleme în ceea ce priveşte calitatea controalelor pe teren, a problemelor privind achiziţiile publice şi a complexităţii procedurilor utilizate. Toate aceste probleme trebuie rezolvate până în luna iunie. Potrivit