Carnea rosie, untul si alte alimente bogate in grasimi saturate, consumate in cantitati mari, maresc riscul de Alzheimer, arata un studiu recent.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au aratat ca femeile in varsta care consuma multe alimente bogate in grasimi saturate au o memorie mai slaba decat celelalte, relateaza The Telegraph. Spre deosebire de acestea, cele care au parte de mai multe grasimi mononesaturate din alimente precum uleiul de masline, cel de floarea soarelui, semintele, nucile si avocado au memoria mai buna.
Dupa cum au observat cei implicati in studiu, nu cantitatea totala a grasimilor din alimentatie conteaza, ci tipul lor - cand vine vorba de functionarea cognitiva.
Concluziile au fost trase in urma monitorizarii a 6.000 de femei de peste 65 de ani, subiecte care au fost supuse mai multor teste mentale timp de 4 ani, raspunzand si la chestionare legate de dieta si stil de viata.
Simpla inlocuire a grasimilor "rele" cu unele "bune" poate preveni declinul memoriei. O memorie slaba este un factor de risc pentru Alzheimer, in cazul varstnicilor, se mentioneaza intr-un raport publicat de Annals of Neurology.
Cercetarea vine la scurt timp dupa publicarea unui alt studiu, care a identificat o legatura intre colesterol si acest tip de dementa.
Carnea rosie, untul si alte alimente bogate in grasimi saturate, consumate in cantitati mari, maresc riscul de Alzheimer, arata un studiu recent.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au aratat ca femeile in varsta care consuma multe alimente bogate in grasimi saturate au o memorie mai slaba decat celelalte, relateaza The Telegraph. Spre deosebire de acestea, cele care au parte de mai multe grasimi mononesaturate din alimente precum uleiul de masline, cel de floarea soarelui, semintele, nucile si avocado au memoria mai bu