Multi tineri din Romania au cel mult trei contributii colectate la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) desi acestia au conturi activate inca 2008 si 2009, iar numarul contributiilor asteptate este mult mai mare, intre 36 si 44, a declarat Ioan Vreme (foto), directorul general al Generali Fond de Pensii.
"Printre cauzele acestei situatii se numara emigrarea fortei de munca tinere, lipsa locurilor de munca pentru tineri, economia subterana, lipsa de interes pentru propriile drepturi incluzand si viitorul drept de pensie", a spus seful Generali Pensii.
Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. Prima zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Brokerilor si Zilei Pensiilor Private care se vor desfasura in paralel la Casinoul din Sinaia.
De altfel, gradul de colectare in slstem, reprezentand raportul dintre numarul participantilor pentru care se platesc contributii si numarul total al participantilor, a scazut constant intre luna mai 2008, data primelor viramente si aprilie 2012.
Asadar, daca in mai 2008, acest indicator era de 76,9%, in februarie 2010 a scazut la 67,1%, urmand ca in noiembrie 2011 sa ajunga la 61,2%, potrivit unui studiu realizat pe baza portofoliului gestionat de Generali Pensii.
Rezultate studiului arata ca numarul total de contributii asteptate in sistem a fost de 18.711.614, in timp ce numarul total de contributii colectate a fost de 13.491.593, reprezentand un grad mediu de colectare de 72%.
Doar 46% dintre participanti au un grad de colectare de peste 90%, in timp ce Pentru 26% dintre participanti s-au colectat mai putin de 50% din contributiile asteptate.
De asemenea, media contributiilor asteptate pe participant a fost de 37, iar media contributiilor colectate pe participant, de 27.
Numai pe