Autorităţile române refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro, ale cărui rămăşiţe ar trebui reînhumate la Odorheiu Secuiesc, la sfârşitul acestei săptămâni.
Unul dintre organizatorii acestui eveniment, Oliver Frater, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului au fost anulate, iar acum aşteaptă "informaţii prin canalele diplomatice obişnuite" din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.
Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. MAE a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut "o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist".
Ambasadorul Ungariei a trimis un subaltern la MAE pentru a da explicaţii
Săptămâna trecută, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, dr. Fuzes Oszkar, a fost convocat la MAE pentru a da explicaţii în legătură cu criticile formulate de secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt, la adresa "noii politici privind minorităţile a Guvernului Ponta", precum şi în legătură cu reînhumarea osemintelor lui Nyiro jozsef organizată în România de Parlamentul Ungariei. Sub pretext că nu se afla în acea zi în Bucureşti, ambasadorul Fuzes nu s-a prezentat la MAE, trimiţând în locul său un subaltern, Balasz Adam, care, a "explicat" părţii române că "Guvernul Ungariei consideră reînhumarea lui Nyiro Jozsef o problemă de respect pentru poet şi un eveniment cultural". Ulterior, ambasadorul Fuzes avea să declare şi el că "deţinem dovezi că Nyiro Jozsef nu a fost în nici un caz criminal de război, nici antiromân, nici a