În Europa, Angela Merkel este tot mai izolată din pricina cursului de austeritate. Reuniunea europeană la vîrf de la Bruxelles va fi lipsită de armonie. Tot mai mulţi economişti şi politicieni germani pledează pentru eliminarea Greciei din zona euro.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
„Dacă va eşua moneda euro, atunci va eşua şi Europa,“ a afirmat Angela Merkel anul trecut, în octombrie, într-o declaraţie guvernamentală. Această declaraţie a devenit un fel de laitmotiv al politicii guvernului federal şi sloganul de bază pentru politica de austeritate promovată de executivul de la Berlin.
Între timp, reţeta Angelei Merkel propusă pentru combaterea crizei şi pledoaria pentru salvarea Greciei are tot mai puţini susţinători. Cel mai vizibil a devenit asta după victoria lui François Hollande, noul preşedinte al Franţei.
Diferendele existente la nivel european în ceea ce priveşte soluţiile de ieşire din criză ar putea degenara mîine la Bruxelles într-o veritabilă ceartă, crede revista germană „Der Spiegel“ într-o analiză a situaţiei precare în care se află Uniunea Europeană.
Franţa, Italia cît şi mulţi experţi din domeniul finanţelor susţin introducerea aşa numitelor eurobonduri (adică obligaţiuni comune), considerîndu-le singurul antidot pentru combaterea crizei şi stabilitatea monetară. Angela Merkel se opune, considerînd că o creştere economică reală nu poate fi realizată prin noi datorii finanţate de către stat sau de către Banca Centrală Europeană.
Susţinînd linia intransigentă a cancelarei, vicepreşedintele grupului parlamentar creştin-democrat, Michael Meister, a sugerat Franţei şi Italiei să emită singure eurobonduri dacă ele consideră asta drept o soluţie pentru ieşirea din criză şi pentru administrarea problemelor ivite.
Într-un interviu acordat ziarului „Rheinische Post“, el a precizat că Germania respinge