Cu cele mai mari creşteri salariale din ultimii 20 de ani, de peste 6% pentru funcţionarii publici şi de peste 4% pentru membrii celui mai mare sindicat din ţară, Germania sfidează criza care zdruncină Europa profitând de reformele pe care l-a implementat în timp.
Majorările salariale ar putea fi însă benefice întregii Europe, deoarece pe de o parte vor încuraja consumul intern şi prin urmare importurile în cea mai mare economie europeană, iar pe de alta ar reduce decalajul de competitivitate dintre Germania şi ţările cu probleme de la periferia Uniunii Europene.
IG Metall, cel mai influent sindicat din Germania, reprezentând aproximativ 3,6 milioane de angajaţi din sectorul metalurgic şi de inginerie, a obţinut în urma negocierilor care s-au încheiat la finele săptămânii trecute creşterea salariilor cu 4,3%, ce mai mare de după 1992, când sindicatul a determinat angajatorii să acorde o majorare de 5,4%, scrie Thomson Reuters.
Sectorul, care include producătorii auto, Volkswagen fiind unul dintre ei, este considerat a fi coloana vertebrală a exporturilor germane. Creşterea a fost acordată pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013, iar de ea beneficiază 800.000 de membri ai sindicatului din landul german Baden-Württenberg.
Dar acordul regional, primul semnat anul acesta şi care pune capăt unor negocieri tensionate presărate cu greve care au afectat producţia industriei germane, stabileşte un punct de reper pentru negocierile celorlalte regiuni, notează AFP.
Înţelegerea vine în urma intervenţiei în premieră a liderilor politici germani, care după o perioadă îndelungată de tăcere autoimpusă au cerut explicit, în repetate rânduri, creşteri salariale semnificative în sectorul privat.
Majorarea salarială obţinută de IG Metall este sub creşterea de 6,5% cerută iniţial, dar cu mult peste rata inflaţiei,