Investitorii care au cumpărat acţiuni Facebook vineri la 45 de dolari bucata, în momentul în care titlurile erau la vârful tranzacţiilor, au pierdut deja un sfert din banii băgaţi.
Deşi mai mulţi analişti au avertizat constant în ultimii doi ani că valoarea Facebook este supraevaluată raportat la veniturile şi profiturile pe care le face, investitorii care au cumpărat acţiuni aruncă acum cu acuze în stânga şi dreapta pentru scăderea abruptă. Sunt arătate acum cu degetul banca de investiţii Morgan Stanley - principalul intermediar care a organizat listarea, co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg - acuzat de lăcomie - şi Nasdaq, operatorul bursier pe care s-a efecutat listarea, din cauza problemelor tehnice întâmpinate.
Facebook, cea mai mare retea socială din lume, a atras în cadrul ofertei 16 miliarde de dolari la listare, compania fiind evaluată la 104 miliarde de dolari. În urma scăderilor accentuate, titlurile companiei sunt acum cotate pe bursă la 32,66 dolari bucata, după o scădere de 11% luni şi 7% marţi. Compania are o capitalizare acum de 72,7 miliarde de dolari.
Alţi investitori şi analişti dau vina şi pe cei care au contribuit în ultimii ani la dezvoltarea companiei: Goldman Sachs, fondul de capital de risc Accel Partners şi firmele Digital Sky Technologies şi Mail.ru, ale miliardarului rus Yuri Milner.
Ghici, ghicitoarea mea...
La 104 miliarde de dolari, capitalizarea Facebook era cat a Amazon, cel mai mare retailer online, sau a Cisco - cea mai mare companie de reţelistică din lume, care mai are in conturi si aproape 40 de miliarde de dolari. De asemenea, la această valoare, Facebook era mai mare decât capitalizările combinate ale giganţilor Hewlett-Packard şi Dell. Situaţie paradoxală din moment ce HP a avut anul trecut un profit net mai mare decât toate veniturile generate de Facebook, respectiv 7 miliarde de dolari versus