Cel mai mare summit NATO din istoria Alianţei a avut loc la Chicago. Peste 60 de ţări au fost reprezentate acolo, iar ordinea de zi a discuţiilor a fost extrem de încărcată. Printre deciziile anunţate se numără operaţionalizarea scutului antirachetă, retragerea trupelor din Afganistan şi iniţierea unor proiecte din categoria "Smart Defense".
A fost pentru prima dată când un summit NATO ţinut pe teritoriul SUA nu s-a desfăşurat la Washington. Barack Obama a jucat rolul de gazdă în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie şi s-a folosit de ocazie pentru a anunţa mai multe proiecte menite să modernizeze Alianţa Nord-Atlantică.
Cea mai mare parte a discuţiilor a fost dedicată retragerii trupelor internaţionale din Afganistan începând cu vara anului viitor. Operaţiunea urmează a fi finalizată, odată cu transferul atribuţiilor de securitate către forţele afgane, până la finele lui 2014. În acest context, preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat că trupele combatante franceze vor fi retrase de la poalele Hinkusului încă din acest an, respectându-şi astfel una dintre promisiunile din campania electorală ce l-au propulsat la preşedinţia Franţei.
Anunţul nu a provocat reacţii dure din partea aliaţilor, Barack Obama confirmând intenţiile Parisului pe un ton conciliant. Hollande a promis că armata franceză va contribui totuşi în continuare la misiunea ISAF în alte feluri, dar este de aşteptat ca SUA să mizeze mai degrabă pe sprijinul Franţei în cazul impunerii de noi sancţiuni împotriva Iranului. Problema pakistaneză
În contextul retragerii trupelor din Afganistan, NATO a rămas în urma summit-ului cu o problemă nerezolvată: deschiderea rutelor de aprovizionare şi viitoare retragere prin Pakistan. Din noiembrie, anul trecut, aceste rute sunt închise în urma unui raid aerian american, care a provocat m