Consiliul European de miercuri de la Bruxelles are loc pe fondul unor dezacorduri clare între Paris şi Berlin la capitolul măsurilor care ar trebui adoptate pentru stimularea creşterii economice. Mărul discordiei pare să fie acum în special problema euro-obligaţiunilor. Parisul şi Berlinul s-au angajat pe de altă parte să avanseze propuneri cumune la Consiliul european din iunie.
Pentru a atenua tensiunile care ar putea marca reuniunea de miecuri, responsabilii francezi subliniază că la acest consiliu european nu se vor lua de fapt nici un fel de decizii şi că pe ordinea de zi nu figurează problema euro-obligaţiunilor.
Preşedintele François Hollande mai precizează că în condiţiile crizei prin care trece zona euro este bine ca toate propunerile şi toate ideile să fie avansate, urmînd ca debaterea în jurul acestora să ducă apoi la decantarea unor strategii.
Nici în privinţa Greciei, temă devenită un veritabil coşmar, responsabilii europeni nu vor lua mîine nici o decizie, şi de altfel nici o declaraţie comună nu este prevăzută în acest sens.
Merită subliniat în context că reuniunea de miercuri are loc sub o anumită presiune: Statele Unite, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică le cer europenilor să se concentreze şi pe măsurile legate de stimularea economiei, după ce s-au axat pînă acum în special pe disciplina bugetară.
O declaraţie în acest sens a fost făcută la Londra de doamna Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional. Ea consideră, printre altele, că emiterea de obligaţiuni comune ar fi de natură să demonstreze pieţelor financiare că moneda unică europeană este viabilă.
In timpul campaniei electorale François Hollande a afirmat că va cere, în cazul victoriei la prezidenţiale, o renegociere a pactului de stabilitate bugetară. Intre timp poziţia sa a