Programul de dezvoltare a resurselor umane a fost cel mai usor de fraudat, din cauza unei gandiri din start gresite a programului si a criteriilor de selectie a proiectelor, crede Marian Dobrila, consultant pe fonduri europene. Intr-un interviu pentru Hotnews.ro, acesta a spus ca este programul cu cel mai mare decalaj intre banii dati de stat beneficiarilor si cei recuperati de la Comisia Europeana, iar ca mare parte din fondurile fraudate vor fi foarte greu de recuperat, daca nu imposibil.
POS DRU (programul operational de dezvoltare a resurselor umane) a fost unul dintre programele cu mari probleme de-a lungul timpului. De ce au aparut aceste probleme?
Cred ca e un program greu. Daca in alte programe e mult mai simplu sa urmaresti ce se intampla, vezi cladirea, echipamentul, bunuri tangibile, acest program este aproape intangibil. Nu il poti urmari decat in timpul desfasurarii lui si nu post. Astfel incat au existat foarte multe tentatii si a fost mult mai usor pentru cei care au vrut ca sa gestioneze mai usor acesti bani.
Exista tot felul de suspiciuni ca unele cursuri nu s-au facut, ci ca exista doar in hartii, exista acel caz celebru al unui expert care a fost pontat mai mult de 24 de ore pe zi intr-o anumita perioada, pe mai multe proiecte pe POS DRU. Este un program mai tentant decat alte programe in privinta usurintei utilizarii acestor bani.
A fost mai usor de fraudat si o sa vedem mai clar cat s-a fraudat si care au fost proiectele prin care s-a fraudat si care au fost proiectele serioase. Deocamdata banuim, nu avem un raport care sa puna degetul pe rana si, mai e o dificultate si mai importanta: in Romania nu a existat o strategie reala, serioasa, pentru ocupare. Nimeni nu s-a gandit ce vrea Romania de la viitor, ce servicii vrea sa vanda si ce produse si acolo sa ne crestem oamenii. Asa ca dincolo de problema absorbtiei s