Foto: Thinkstock Astăzi se împlinesc 199 de ani de la naşterea compozitorului şi dramaturgului german Richard (Wilhelm) Wagner, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului muzical.
A studiat atât la Dresda, cât şi la Leipzig, luând lecţii de compoziţie de la Christian Theodor Weinling. Se spune că maestrul său, intuindu-i genialitatea, copleşit de talentul pe care îl avea în anii uceniciei, a refuzat să fie plătit.
La Leipzig, a frecventat concertele orchestrei "Gewandhaus”, fiind atras de muzica simfonică a lui Beethoven. Şi-a urmat visul studiind compoziţia cu Weinling, iar între anii 1828-1832 a scris primele lucrări simfonice şi de cameră.
Între 1833 şi 1839 a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg şi Riga. În această perioadă a compus primele sale opere Die Feen ("Zânele”- 1834), Das Liebesverbot ("Dragoste interzisă”- 1836) precum şi câteva piese orchestrale, în care se regăsesc evidente influenţe ale lucrărilor dramatice contemporane. În 1936 s-a căsătorit cu Minna Planner, o cântăreaţă de la Teatrul din Magdeburg. Vreme de trei ani a fost dirijor al orchestrei Teatrului din Riga însă, din cauza problemelor financiare, hărţuit de creditori, a plecat în grabă la Paris. Minna Planner nu l-a sprijinit să compună, nu i-a înţeles idealurile şi nici valoarea ca muzician iar neînţelegerile i-au îndepărtat. Wagner a călătorit mult, cunoscând principalele centre europene iar în timpul unei agitate călătorii pe mare, spre Anglia, şi-a structurat planul pentru opera " Olandezul zburător”.
În compoziţie, Richard Wagner a creat sub influenţa muzicii lui Mozart, Weber şi Beethoven. Operele sale - Rienzi (1840), Der fliegende Holländer ("Olandezul zburător” sau "Vasul fantomă”- 1841), l-au impus în viaţa artistică.
1843 este anul revenirii sale la Dresda, la curtea regel