Plecând de la o reclamaţie primită în cursul acestei luni, prin care o tânără de 18 ani, din comuna Dudeşti, a sesizat poliţiştii despre faptul că, în timp ce se se afla în pauză, la liceul unde învaţă, persoane necunoscute i-au sustras din bancă telefonul mobil, în valoare de 167 de lei, poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţiii fac recomandări.
Regulamentele şcolare interzic sau limitează folosirea telefonului mobil de către elevi atunci când sunt la cursuri, deoarere, pe de o parte, telefonul distrage atenţia elevului, iar, pe de altă parte, este un bun de valoare care îi poate tenta pe cei care sunt certaţi cu legea.
Dacă vorbim de vârsta şcolară mică, părinţii ar trebui să-şi asume în totalitate responsabilitatea utilizării telefonului mobil la şcoală de către copil. Foarte scăzut este procentul copiilor din clasele primare sau de gimnaziu care nu merg la şcoală cu telefonul mobil. Chiar dacă regulamentul şcolii sau profesorii interzic acest lucru, părinţii îi trimit pe copii la şcoală cu telefoane mobile, unele chiar destul de scumpe.
Etalarea, uneori ostentativă, a unor bunuri de valoare nu poate decât să atragă atenţia infractorilor care-şi caută victime în rândul anumitor categorii de populaţie vulnerabile. Copiii sunt vulnerabili în ceea ce priveşte riscul de victimizare, prin faptul că sunt fragili din punct de vedere fizic şi emoţional. Un copil nu are suficientă forţa fizică să facă faţă unei situaţii în care ar putea fi agresat şi nici nu dispune de capacităţi cognitive care să permită anticiparea unor evenimente neplăcute sau găsirea imediată de soluţii eficiente. Cu alte cuvinte, copiii sunt uşor de ademenit şi victimizat. De cele mai multe ori, părinţii elevilor din clasele mici cumpără copiilor telefoane mobile mai mult din dorinţa de a fi „în trend", de a-şi afişa prosperitatea prin intermediul copilului