"Pestii" roboti dezvoltati de oamenii de stiinta europeni pentru a imbunatati monitorizarea poluarii au iesit, marti, din laboratoare, fiind lansati la apa in portul spaniol Gijon.
Creatorii robotilor spera sa vanda noua tehnologie - ce reduce timpul necesar detectarii poluarii de la cateva saptamani la cateva secunde - autoritatilor portuare, companiilor de apa si oricui e interesat de monitorizarea calitatii apei, informeaza Reuters. Robotii ar mai putea fi folositi pentru curatarea petelor de petrol, securitatea subacvatica, monitorizarea scufundarilor sau operatiunile de salvare pe mare.
"Pestii", care au 1,5 metri in lungime si costa aproape 25.000 de euro fiecare, sunt in asa fel creati incat inoata precum cei reali si au senzori care detecteaza poluantii ce se scurg din nave sau conductele submarine. Acestia inoata independent, se coordoneaza si transmit informatiile la o statie de pe mal, aflata la o distanta de maximum un kilometru.
Pestii mai sunt capabili sa evite obstacolele, sa comunice intre ei, sa cartografeze zona in care se afla si sa stie cum sa se intoarca la baza cand li se termina bateria ce tine pana la opt ore.
Dupa testele de saptamana aceasta, creatorii pestilor roboti spera sa introduca noua tehnologie in productia de masa, ce ar reduce costul fiecarei unitati.
"Pestii" roboti dezvoltati de oamenii de stiinta europeni pentru a imbunatati monitorizarea poluarii au iesit, marti, din laboratoare, fiind lansati la apa in portul spaniol Gijon.
Creatorii robotilor spera sa vanda noua tehnologie - ce reduce timpul necesar detectarii poluarii de la cateva saptamani la cateva secunde - autoritatilor portuare, companiilor de apa si oricui e interesat de monitorizarea calitatii apei, informeaza Reuters. Robotii ar mai putea fi folositi pentru curatarea petelor de petrol, secu